Boeken

Veel boeken over Greenwood Working, de Engelse term voor vers hout bewerken, zijn geschreven in het engels.
In Groot Brittannië is het dan ook een enorme hype. Hieronder enkele van mijn favoriete boeken.

Vers Hout is in het Nederlands geschreven door Job Suijker Sjors van der Meer, deze mannen geven in het oosten van het land interessante workshops in vers hout bewerking. Het beschrijft op prettige manier hoe je van vers hout diverse werkstukken kunt maken, van eenvoudig (bijvoorbeeld een knots) tot ingewikkeld (een stoel). Gereedschappen en gebruik ervan komen uitgebreid aan bod. Houtsnij technieken worden behandeld evenals het onderhoud van je gereedschap. Voor de Nederlandse vers hout bewerker een echte must.
Dit is geen boek om in de kast te zetten, maar om écht uit te werken zodat als je het boek open slaat de houtkrullen er uit komen.

Greenwoodworking van Ray Tabor beschrijft het inrichten van een bos, verschillende boomsoorten en hoe je bomen kunt oogsten voor greenwoord working. Diverse gereedschappen worden besproken en vele mogelijkheden van vers hout. Voorbeelden hiervan zijn: stoelen, manden, hekwerken, houtskool, verwerken van bast enz enz enz.

Going with the Grain is een boek van Mike Abbott en gaat veel dieper in op de methode waarop een stoel of kruk gemaakt wordt. De principes van het krimpen, laten drogen, buigen en goed om maat maken van de verschillende onderdelen van een stoel of kruk worden op duidelijke manier uitgelegd.