De

schaafbok

De schaafbok is een oud klemgereedschap. Ze zijn er in vele maten en soorten.

De schaafbok waar ik gebruik van maak heeft drie poten, twee achter voor de stabiliteit en één voor. Je zit boven de twee achterpoten en kunt je benen op een rekje zetten dat heen en weer kan bewegen. Dit rekje zit met een as dwars door het zitting van de schaafbok.

Op de voorkant van de zitting zit een plank bevestigd die gefixeerd wordt, hierover later meer. Op deze plank leg je je werkstuk. In het rekje zit een klemblok helemaal bovenaan, hier gaat je werkstuk onderdoor. Zo komt je werkstuk tussen de plank en het klemblok te zitten. Hiermee zit het nog niet vast, dat doe je door je benen naar voren te bewegen. Die beweging zorgt er voor dat de ruimte tussen de plank en het klemblok kleiner wordt en zo klem je het werkstuk vast. Dat is heel handig, want nu heb je twee handen vrij om met het haalmes het hout te bewerken.

Het fixeren van de plank gebeurd vanzelf als je het rekje naar voren beweegt. Tussen de zitting en de plank zit nóg een stuk hout, een meestal driehoekig blok. Door dit blok naar voren of naar achter te schuiven, beïnvloed je ook het formaat van de opening tussen de bek en de plank. Zo verplaats je het blok naar achter om de basisopening tussen plank en klemblok groter te maken voor een dikke stam. Of juist naar voren als je een dunner werkstuk hebt.