Stoelen
en krukken
Krukken en stoelen komen uit vers hout. Het begint met een mooie stam loofhout van 20-30 cm dik. Eerst kloof ik die in 1/4 of 1/8 delen. Daarna aan het werk met het haalmes op de schaafbok. Zo ontstaan de verschillende onderdelen. Mocht er nu erg veel hout weggenomen moeten worden, doe ik het ruwe werk met een bijl.
Voor krukjes zijn er drie opties voor de zitting. Een plank, matten of een schijf. Bij het drogen van de planken zal er iets vervorming van het hout plaatsvinden, maar dat is over het algemeen niet erg. Bij een schijf kan het heel goed dat hij gaat inscheuren, dit probeer ik te voorkomen door het hout heel langzaam te laten drogen.
Een mogelijkheid voor het matten van een zitting voor een kruk of stoel is het gebruik van biezen, maar dat kan ook met bijvoorbeeld autogordel, binnenband of touw.
Stoelen en krukken met een gematte zitting worden gemaakt met het principe van pen-gat verbindingen.
Eerst worden de spijltjes op maat gemaakt en gedroogd. Tijdens het drogen gaan de spijltjes krimpen.
Daarna worden de poten gemaakt. Hierin worden gaten geboord terwijl het hout nog niet helemaal droog is.
De gedroogde spijlen worden in de nog natte poten geslagen. Door het drogen en krimpen van de poten ontstaat een enorm sterke verbinding. Uiteraard is dit een zeer vereenvoudigde uitleg. Om het geheel goed te begrijpen kun je in de boeken duiken of een workshop volgen. Zie hiervoor ook het hoofdstuk boeken en/of workshops.